Onat Yönetim NİĞDE

TELEFON: 05510266106

Apartman Yönetimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLU MU?

Evet, 50 m2 üzerindeki Türkiye’deki bütün binalar Enerji Kimlik Belgesi Almak zorundadır.

Ancak, Sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl vb. binalar bu yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMAZSAM NE OLUR?

Enerji Verimliliği Kanunu doğrultusunda 1 Ocak 2020'den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar dahilindeki dairelerin kiralanmasına ya da satılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

Binanızda köklü bir değişiklik yapılmamış ise 10 (on) yıl geçerlidir. Eğerki mantoloma yapılır ise yeniden çıkartılması gerekir.

Bize Ulaşın
« »
2685