Onat Yönetim NİĞDE

TELEFON: 05510266106

Apartman Yönetimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

BİNA KİMLİK SERTİFİKASI NEDİR?;
Ülkemizde yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın teknik ve genel bilgilerine, Bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem bina sahibi vatandaşlarca hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla geliştirilen Bina Kimlik Sistemi, Türkiye'de yapıların QR kod ve RFID (çip) teknolojisi ile etiketlenerek izlenmesi, teknik verilerin (sayısal proje, deneysel sonuçlar ve koordinat verileri vb) on-line olarak kullanıcılarla paylaşılmasına imkân sağlayan, coğrafi bilişim sistemleri ile entegresyonlu bir yazılım otomasyon sistemidir.

BİNA KİMLİK SERTİFİKASI NASIL ALINIR? ÜCRETLİ Mİ? ZORUNLU MU?

Bu bağlamda 23.06.2021 tarihinde 31520 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin “yapılara sertifika verilmesi konu başlıklı” 31. Maddesinin 2. fıkrasında, Bina Kimlik Sertifikası bedelinin belirlenmesi hükmü ile de Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce başlatılmış olan Bina Kimlik Sertifikası projesinin ülkemiz çapında uygulanması ivme kazanmıştır.

Yapı sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaksızın montajı yapılacak levha ile mimari kirliliğin önlenmesi, statik aykırılıkların engellenmesi, RFID etiketi uzun mesafe okuma işlemini yapabilen RFID okuyucu sayesinde bina kat planları gibi teknik verilere, yapının genel verilerine ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda erişilmesi hayati önem sağlayan verilere ulaşılabilmesi, yapılar için bilgisayar destekli tasarım ve çizim düzenleme esasları oluşturularak, dijital projelere ve detaylarına daha güvenli ve hızlı bir erişim sağlanması, ruhsat alınmasından iskân alma sürecine kadar yapılarda kullanılmış malzeme bilgilerine ulaşılabilmesi sağlanmış olacaktır.

En önemli özelliklerinden birisi de, bağımsız bölümlerin alımı veya kiralanması sırasında, anagayrimenkulde kullanılan tüm malzeme bilgileri ve proje bilgilerine ulaşma imkanı vermesidir. Uygulamada, bir bağımsız bölüm alındığı sırada tapu, belediye ve diğer kurumlardan bilgi toplanmaya çalışılmakta, binanın hangi yılda yapıldığı, kaydında başka bir kısıtlama vs olup olmadığı, yönetim planı gibi konular araştırılmaktadır. Araştırma yapılmaması halinde ise çoğu zaman ciddi mağduriyetlerin yaşanmaktadır. Örneğin, müteahhit firma ile anlaşma yapıldığı, kısa zaman sonra kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacağı bilgisi verilmeden bir daire kiralayan kişiler oldukça fazladır. Bu sistemde kiracı ilgili QR barkodu okutarak binanın ne aşamada olup olmadığını, herhangi bir yıkım kararının mevcut olup olmadığını öğrenebilecektir. Böylece hasarlı binaların kötüniyetli olarak kiraya verilmesi durumu ortadan kalkacaktır. Sistemde o yapının kullanım kılavuzunun da yer alacağı bilgisi verilmiştir. Umarız, tapuda herkesin inceleyebildiği yönetim planı dahi bu sisteme yüklenir. Yukarıda açıklamaya çalıştığımız Bina Kimlik Sistemi uygulamasının, Türkiye çapında tüm illerde eş zamanlı olacak şekilde tüm yapı stokuna 2021 yılı itibariyle uygulanacağı bilgisi Bakanlıkça verilmiştir.

Bize Ulaşın
« »
2685